Technik hotelarstwa

Technik hotelarstwa to kierunek niezwykle atrakcyjny.

Hotelarstwo jest branżą niezwykle interdyscyplinarną i dynamiczną, ściśle powiązaną z turystyką. Uznana w ostatnich latach, jako jedna z czołowych dziedzin gospodarki, pod względem dynamiki rozwoju, jak również liczby zatrudnionych osób, stanowi jeden z kierunków z największym zakresem i przekrojem zatrudnienia.

Hotelarstwo przeżywa obecnie swój renesans! Rośnie popyt na absolwentów szkół hotelarskich, którzy mówią językami obcymi, mają opanowane tajniki fachu i posiadają wiedzę z marketingu, PR, czy reklamy. Hotele na całym świecie stawiają dziś na jakość i zadowolenie klienta, dlatego każdy fachowiec z tej branży jest na wagę złota.

Kierunek skupia zagadnienia związane z pracą w hotelu – zajęcia obejmują tematy związane z obsługą gości na różnych stanowiskach np. recepcjonisty, hausekeeping, kelnera, managera i innych, oraz poznawanie zasady funkcjonowania hotelu, restauracji, zakładaniu przedsiębiorstwa i prowadzeniu go.

Nauka na kierunku technik hotelarstwa to nie tylko teoria, ale przede wszystkim praktyka.

Zanim uczniowie rozpoczną praktykę w hotelach, przygotowują się do przyszłego zawodu w szkolnych pracowniach tj. Pracownia hotelarska oraz Pracownia obsługi konsumenta. Pracownie wyposażone są m.in. w: ladę recepcyjną, sejf, kasę fiskalną, urządzenie wielofunkcyjne, klucznicę wraz z zestawem kluczy magnetycznych, ekspres do kawy, zastawę stołową porcelanowa oraz szklaną, zestawy sztućców, wózek kelnerski, komplety bielizny stołowej, urządzenia oraz sprzęt do przygotowywania potraw, komputery z oprogramowaniem recepcyjnym.

Ponadto urozmaiceniem zajęć z hotelarstwa są coroczne:

  • wyjazdy na Targi Hotelarskie HORECA i Gastro Food w Krakowie i Warszawie,
  • lekcje edukacyjne w lubelskich hotelach takich jak: Victoria, Piano, Mercure, Vanilla, Hampton Hilton – gdzie w trakcie cyklu nauczania młodzież odbywa praktyki zawodowe

Wzbogaceniem zdobywanej wiedzy są też licznie organizowane w naszej szkole kursy oraz warsztaty takie jak:

  • Barmański I stopnia
  • Kelnerski
  • Obsługi kasy fiskalnej
  • Baristyczny
  • Carvingu
  • Kulinarny

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji

GDZIE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ?

Po ukończeniu technikum możesz znaleźć pracę, jako: recepcjonista, kelner, barman, animator, steward, pokojowa w różnego typu obiektach bazy noclegowej, tj. hotelach, motelach, pensjonatach, centrach konferencyjnych, zajazdach, gościńcach, sanatoriach czy ośrodkach wczasowych w kraju lub za granicą; jak również we współczesnej bazie ruchomej np. promowej, kolejowej, lotniczej.

Możesz także podjąć pracę w biurach podróży, agencjach turystycznych, firmach cateringowych, w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w stowarzyszeniach i organizacjach branżowych.

Ponadto możesz rozpocząć własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.