Ideą tego programu jest m.in. międzyzawodowa integracja młodzieży i uczenie się czegoś od siebie nawzajem.
A ze nic tak nie skupia ludzi jak wspólny posiłek przy stole zawsze wspólnie przygotowujemy jakieś dania.
Jeśli chodzi o wiedzę i umiejętności uczyliśmy się już np.: różnych sposobów składania serwetek, dekorowania potraw jadalnymi kwiatami – stąd nazwa programu, – przygotowania auta do bezpiecznej zimowej podróży, wymiany oleju w samochodzie, rodzajów zastawy i bielizny stołowej i wiele innych. Jeśli chodzi o wątek kulinarny, wspólnie: – gotowaliśmy zupę dyniową, przygotowywaliśmy sałatki: Królową Jarzynową i Luksusową Owocową, przyrządzaliśmy chrupiące gofry, piekliśmy francuskie ciastka z jabłkami, smażyliśmy je też w cieście naleśnikowym, piliśmy różne rodzaje herbat – jaśminową, bławatkową i inne.
Dziś nieco zmieniliśmy formę zajęć i częściowo przygotowywaliśmy plakaty metodą kolażu (za tę część zajęć dziękujemy p. Ewelinie Kołodziejczyk i obiecujemy, że dokończymy niebawem), a na KULINARNY WARSZTAT wzięliśmy… PRZEKĄSKI.
Przygotowaliśmy:
– koreczki np. caprese (bazylia, pomidorki, mozzarella), bankietowe (ser żółty, korniszony, papryka) i inne – prowadziła nas fantazja; roladki z szynki i serka chrzanowego z dowolnymi warzywami, mini tortille z sałatą lodową, serkiem śmietankowym i dowolnymi warzywami.